Rassen en ziektes

Middellandse zee ziektes

In het buitenland heersen soms ziekten die hier niet voorkomen. Onderstaande ziektes kunnen voorkomen bij honden uit het buitenland. Allemaal zijn ze goed te genezen of onder controle te houden. Denkt u dat uw hond iets onder de leden heeft, wacht dan niet en neem contact op met uw dierenarts of met de bemiddelaar.

Leishmania

Leishmania bij de hond wordt veroorzaakt door de eencellig parasiet.
Deze parasiet wordt overgebracht door de zandvlieg, die voorkomt in landen rond de Middellandse Zee.

Sommige honden krijgen de ziekte heel kort na de infectie, bij anderen is het hun hele leven aanwezig, zonder ooit klachten te hebben.

In principe is de hond goed te behandelen, mits tijdig ontdekt. Nadat de hond positief getest is, wordt gestart met de tablettenkuur van Allopurinol®, dat de symptomen doet verminderen. Honden die na behandeling opnieuw getest worden, kunnen negatief zijn. Sommige blijven de tablettenkuur gedurende hun hele leven gebruiken zonder nadelige gevolgen. Ze blijven echter wel drager van de ziekte. Het is tevens verstandig om het bloed om de 3 – 6 maanden te laten controleren.

Erlichia

Ehrlichiose is een ziekte die door teken wordt verspreid. Door de tekenbeet wordt de hond geinfecteerd met Erhlichia, een bacterieachtig organisme. Na infectie vermeerderd de Ehrlichia en tast de witte bloedlichaampjes aan. Teken met deze bacterie komen voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied. De eerste verschijnselen kunnen ontstaan 5 tot 21 dagen na besmetting.

Filaria (hartworm)

Hartworm wordt o.a. overgebracht van hond tot hond via een bloedzuigende muskiet. Als een besmette hond gestoken wordt door een mug, zuigt deze bloed met microscopisch kleine wormpjes, microfilarien. Deze microfilarien groeien door in de maag van de mug. De ze steekt een andere hond en brengt de microfilarien over naar het lichaam van de hond. Via het bloed laten ze zich meevoeren naar het hart waar ze zich vastzetten, uitgroeien tot volwassenen en microfilarien(kleine wormpjes) produceren.

Het komt zelden voor in Nederland.

Giardia

Is een maag darm parasiet, een zoonose dus kan ook bij mensen voorkomen.

Giardia is een een protozoaire parasiet)en bestaat uit een eencellig organisme, dat voorkomt in diverse ontwikkelingsstadia. Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden, 10-20% van de diarree bij honden wordt veroorzaakt door giardia, bij dierenpensions en kennels kan dit oplopen tot 100%. Het is goed te behandelen.

Spaanse hondenrassen

Mastín español of Spaanse mastiff en Mastin del Pirineo
 
De Mastín del Pirineo is een uitermate zachtaardige, mensvriendelijke hond. Hij is over het algemeen erg rustig, waaks edel en intelligent. Hij is daarnaast ook bijzonder moedig en heeft een overweldigend uithoudingsvermogen. Wanneer gevaar dreigt kennen deze eigenschappen geen grenzen. Dit houdt tevens in dat deze honden veel ruimte en beweging nodig hebben. Een leven in een kennel is dan ook absoluut niet van toepassing op dit ras. Tegenover andere honden gedragen ze zich uitermate sociaal. Mits goed gesocialiseerd is het een uitstekende beschermer van de familie en een heerlijke gezinshond. Hij heeft echter ook een geheugen als een olifant en zal zich herinneren dat hij werd gekwetst of slecht behandeld. Dit betekent voor zijn opvoeding dat het van groot belang is dat er sprake is van wederzijds vertrouwen. Te veel druk op de hond zal nooit werken, hij zal eerder tegendraads reageren dan gehoorzamen. Het zijn geen honden die commando’s onmiddellijk opvolgen. Ze zijn gewend zelfstandig te werken en hun eigen beslissingen te nemen. Daar kun je dan maar beter de humor van inzien in plaats van je er druk om te maken. (bron: wikipedia)
 
De Mastin is een grote hond die niet op een appartement gehouden kan worden. En mogen geen trap lopen.
Ze zijn graag onder de mensen.
Een Mastin straalt een bepaalde rust uit, ze kunnen iets wantrouwend zijn naar vreemden maar als ze zien dat de baas het goed vindt dan laten ze zich graag aaien. Het zijn grote knuffelaars. En zeer trouw aan de baas. Waaks wanneer nodig.
De Mastin werd gefokt als hoeder van een kudde maar dat is allang niet meer. 
Een Mastin neem je niet om mee te gaan joggen, maar ze willen wel rennen. Na het rennen liggen ze graag in de tuin.
Een Mastin is zeer gevoelig voor ‘geschreeuw’ en zal daarom ook niet reageren op harde commando’s. 
 
Een Mastin zal een minimale schofhoogte bereiken van 70 cm. 
Voor meer informatie van dit geweldige ras adviseren wij het internet te raadplegen.
 
 

©2023 Hondenuitspanje.nl